NAVİGASYON
NAVİGASYON

ÖKC Zorunluluğu ve Z Raporu Bildirimi

Bilindiği üzere Gelir İdaresi Başlığı tarafından her geçen gün e-dönüşüm alanında yeni servisler hayata geçirilmektedir.

Bu doğrultuda GİB tarafından yayınlanan “ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARDAN DÜZENLENEN GÜNLÜK KAPANIŞ (Z) GİB’E BİLDİRİMLERİNE İLİŞKİN İZLENECEK USUL VE ESASLAR TEKNİK KILAVUZU” kapsamında mağazalar, restoranlar, marketler, eğlence merkezleri gibi müşterisine yazar kasa pos cihazından yani Ödeme Kaydedici Cihazlardan (ÖKC) fiş veren tüm kurumların gün sonu aldıkları Z Raporunu (gün sonu raporu) 01.10.2018 tarihi itibariyle GİB sistemlerine;

-Yeni nesil ÖKC ler için TSM ler (aynı zamanda saklama da yapmaktadırlar) üzerinden ve

-Eski nesil ÖKC ler için Özel Entegratör aracılığıyla veya İnternet Vergi Dairesi portali üzerinden E-Arşiv raporu içerisinde AYLIK olarak göndermesi zorunlu hale getirilmiştir

 

İki önemli not var:

  1. Defter beyan sistemine tabi olan (serbest meslek erbabı ve basit usul mükellefleri) z-raporlarını zaten defter beyan ile verdikleri için bu düzenleme kapsamı dışındadırlar. Yani sadece şirketler ve işletmeler kapsamdadır.
  2. Teknik nedenlerle TSM üzerinden z raporlarını gönderemeyen firmalar TSM yerine de Özel Entegratörleri kullanılabilir.

GİB’e z raporu bildirimleri ve bunların 10 yıl saklanması için yapılması gereken tek şey, günlük z raporlarını aylık excel listeye girip EDM’ye  bildirmeleridir. İlk aylık excel Ekim ayı günlük z raporları için 14 Kasım’a kadar EDM portale yüklenmelidir.