NAVİGASYON
NAVİGASYON

E-Dönüşümün Bir Adım Ötesi, E-İrsaliye

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Dönüşüm uygulamalarını yaygınlaştırmak adına büyük bir adım attı. Yeni yayımlanan taslak tebliğler, 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni ve 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni yenilemekte. Bu iki tebliğin güncellenen içeriği e-Fatura mükellefi kayıtlı şirketleri özellikle ilgilendiren zorunluluklar içermekte.

Taslak tebliğlerin, Resmi Gazete ’de yayımlanmasına kesin gözüyle bakılmakta. Tebliğlerde e-Fatura’ya kayıtlı olan mükelleflerin, 01 Ocak 2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye ’ye geçme zorunluluğu bulunmakta. Buna göre brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan tüm şirketler e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye ‘ye geçmek zorunda kalacak.

Bu düzenlemelerle beraber değerlendirdiğimiz zaman, bir kurumda artık kağıt belge kalmayacak düzeyde. E-Fatura, E-Arşiv Fatura uygulamaları ile şirketteki tüm faturalar elektronik ortama taşınırken e-İrsaliye uygulamasıyla beraber de kağıt irsaliye devri kapanacak. Yani artık fatura ve irsaliye için matbaaya gidilmeyecek.

e-Dönüşüm sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan EDM Bilişim, e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye uygulamalarını 81 ilde yerinde hizmet ile tüm muhasebe programları ve satış otomasyonlarına entegre olarak sağlayabilmektedir.

E-irsaliye, mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin birinci fıkrasının beşinci bendine göre hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “sevk irsaliyesi” belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcısına elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin bir elektronik belgedir. E-İrsaliye belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki “sevk irsaliyesi” belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

 

Mükellefler e-İrsaliye Uygulamasından;

  1. a) Kendi bilgi işlem sistemlerinin Başkanlık sistemlerine entegrasyonu yoluyla,
  2. b) e-İrsaliye Uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden genel kullanımını sağlamak amacı ile Başkanlık tarafından oluşturulan ve www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan GİB Portalı aracılığıyla,
  3. c) Başkanlıktan (GİB) izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla, olmak üzere, e-Fatura Uygulamasından yararlandıkları yöntem ile yararlanabileceklerdir.

 

E-İrsaliyenin malın fiili sevkinden önce (alıcısının henüz belli olmadığı ve malın fiili sevki sırasında muhtelif müşteriler adına kağıt ortamda irsaliye düzenlenmesi ve malın asıl muhatabına teslimi sırasında düzenlenecek e-İrsaliyeler hariç olmak üzere) düzenlenmesi ve GİB sistemlerine başarılı olarak iletilmesi malın fiili sevki için yeterli olup, bununla birlikte düzenlenen e-İrsaliyenin Başkanlık sistemleri üzerinden alıcısına başarılı bir şekilde iletilmesi gerekmektedir.

Malın fiili sevki sırasında araç içinde e-İrsaliyenin bir örnek kağıt çıktısının bulundurulması ya da elektronik olarak görüntülenmesinin sağlanması zorunlu olup, söz konusu kağıt çıktı üzerinde ıslak imza ya da kaşe bulunması zorunlu değildir. Söz konusu kağıt çıktının, alıcıya verilmesi zorunlu olmadığı gibi malların alıcıya tesliminden sonra muhafaza veya ibraz edilme zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Sevki yapılacak mala ilişkin olarak e-İrsaliyenin düzenlenmesinden önce e-Fatura düzenlenmiş olması halinde, e-İrsaliye üzerinde e-Faturanın tarih ve belge numarasına da yer verilmesi zorunludur.