NAVİGASYON
NAVİGASYON
Menüyü Göster

E-Fatura S.S.S

E-Fatura Nedir?
E-Fatura; değerli kağıda basılı olan faturanın karşılığı bilgileri içeren, uluslararası bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, elektronik belgedir. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında elektronik olarak düzenledikleri faturaları, gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan sistemdir.
E-Fatura Portal Nedir?
E-Fatura Uygulamasını kullanmak için yeterli alt yapıya sahip olmayan kullanıcıların uygulamadan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen ve E-Fatura Uygulamasına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındıran bir web uygulamasıdır.
E-Fatura Zorunluluk Kapsamında Olup Belirlenen Tarihten İtibaren Fatura Kullanıcısı Olmayan Mükelleflere Uygulanan Yaptırım Ne Olacaktır?
Zorunluluk kapsamında olup E-Fatura uygulamasına belirtilen tarihte geçmeyen mükellefler Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri tatbik olunacaktır.
Zorunluluk Kapsamında Olan Ancak Sisteme Kayıtlı Olmayan Kullanıcılara Kağıt Fatura Düzenlenmesi Durumunda Bize Cezai Yaptırım Olur Mu?
E-Fatura kullanım zorunluluğu 01.09.2013 tarihinden itibaren sisteme kayıtlı taraflar arasında zorunludur. Ancak zorunluluk kapsamında olmasına rağmen sisteme kayıtlı olmayan tarafa kağıt fatura gönderilmesi gönderen tarafa herhangi bir mesuliyet yüklemez.
E-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Bir Firma Büyük Perakende Mağazalarından Yaptıkları Alışverişlerinde E-Faturayı Nasıl Temin Edecekler?
Perakende satış yapan firma ve alıcı taraf E-Fatura sistemine kayıtlı ise kesilecek olan faturanın E-Fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Zorunluluk Kapsamındaki Mükelleflerden Değilim E-Defter Kullanmak İstiyorum E-Fatura Uygulamasını Kulllanmak Zorunda Mıyım?
2 Sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliğine göre E-Defter uygulamasına geçmek isteyen mükellefler için E-Fatura kullanım zorunluluğu bulunmamaktadır.
E-Fatura Uygulamasında Sadece Ticari Fatura Senaryosunu Kullanabilir Miyiz? GİB’e Temel Fatura Senaryosu İle Gelen Faturaları Almamak İstediğimizi Talep Etsek Bu Talebimiz Gerçekleşebilir Mi?
Ticari ihtiyaçlar göz önünde tutularak Ticari Fatura Senaryosu oluşturulmuştur. Ticari Fatura Senaryosunda fatura kabul, red ve iade işlemleri tamamen mesajlaşma platformu üzerinden gerçekleştirilecektir. Ticari fatura senaryosunun kullanımı ancak tarafların anlaşmış olmasına bağlıdır. Temel fatura senaryosunun bir talebe bağlı olarak kaldırılması mümkün değildir.
Aynı Holding Bünyesindeki Birden Fazla Firmanın Mali Mühürününün Tek Bir Akıllı Karta Yüklenmesi Mevzuat Anlamında Mümkün Müdür?
Aynı holding bünyesinde de olsa farklı firmaların tek bir akıllı karta mali mühürlerini yüklenmesi mümkün değildir. Ancak, kurum tarafından HSM cihazına kurumunuzun mali mühür sertifikası yüklenebilir. Birden fazla kişi bu tek HSM cihazına, erişim hakları ayarlanmış farklı bilgisayarlardan aynı anda Elektronik Mali Mühür Sertifikasını kullanabilirler.
Farklı Lokasyonlarda Hizmet Veren Bir Firma, E-Fatura Portalını Kullanıp Farklı Lokasyonlarından Mali Mühür Dışında Bir Yöntem İle (E-İmza, Sertifika) Faturaları İmzalayıp Gönderebilir Mi?
5 Mart 2010 tarih ve 27512 Sayılı Resmi Gazete’de 397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliğinin yayımlanmasıyla. Elektronik Fatura Uygulaması ile ilgili Usul ve esasları belirlenmiştir. E-Fatura uygulamasında mali mühür/elektronik imza zorunludur. E-Fatura uygulamasını portal yöntemiyle kullanacak mükelleflerin uygulamaya mali mühür/E-İmza ile girmeleri gerekmektedir.
E-fatura Uygulaması Kayıtlı Kullanıcı Listesinin Güncellenme Sıklığı Ne Olacak?
Başkanlık, kayıtlı kullanıcı listesini belirli zaman aralıkları ile güncellenmesini öngören bir düzenleme yapmayı planlıyor. Ancak şu an için belirlenmiş bir zaman aralığı ve geçerlilik süresi mevcut değil.
Müsteri Alışverislerinde Fatura Bilgilerinde TC Bilgisini Beyan Etmek Zorunlu Mu ?
Yasal mevzuatta TC beyan etmek zorunludur.
Özel Entegrasyon Başvurusu Nasıl Yapılacak?
Özel entegrasyon başvuru adımları:
  • Özel entegrasyon talebini içeren bir dilekçe
  • Elektronik Fatura Basvuru Formu ve Taahhütnamesi
  • Elektronik Mali Muhur Sertifika Sahibi Taahhütnamesi
  • Başvuru formuna şirket adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneği
  • Özel Entegrasyon Bilgi İşlem Sistem Raporu (BİS)

Yukarıda bahsedilen belgelerle birlikte Başkanlığa başvuru yapabilirsiniz. BİS raporunun içeriğine dair bilgiye “www.efatura.gov.tr” sitesinde yer alan E-Fatura Uygulaması Özel Entegrasyon Kılavuzu’ndan ulaşabilirsiniz.
Bir Konsorsiyum Olarak Özel Entegrasyon Başvurusu Yapabilir Miyiz?
Konsorsiyum şeklindeki yapılanmalarda sorumluluğun müteselsil paylaşılmaması özel entegratörde aranan bütünleşik süreci sağlayamamaktadır. Bu şekilde yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Özel Entegratörle Çalışacak Mükelleflerin Mali Mühür Almaları Gerekecek Mi?
Evet. Mükellef her şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurup mali mühürünü temin ettikten sonra özel entegratörle anlaşma yapabilecektir.
Özel Entegratörle Çalışmaya Başlayan Mükelleflerin Portalları Açık Kalabilir Mi?
Hayır. E-Fatura uygulamasından sadece bir yöntemle faydalanabilir.
Entegrasyon Yapan Bir Mükellefin Özel Entegratörle Anlaşma Yapması Durumunda Nasıl Bir İlerleyiş Söz Konusu Olacaktır?
Gelir İdaresi Başkanlığına verecekleri bir dilekçe ile entegrasyon hesapları kapatılacak ve özel entegratör vasıtasıyla fatura alışverişi yapacaklardır.
E-Faturayı Farklı E-Arşiv Faturayı Farklı Özel Entegratör İle Kullanabilir Miyim?
E-Faturayı ve E-Arşiv Faturayı farklı özel entegratörlerden kullanabilirsiniz.
1.1.2020'den Sonra Hizmet İhracatı Faturaları E-Fatura Mı Olmalı E-Arşiv Fatura Mı Olmalıdır?
Hizmet ihracat faturaları, E-Fatura kayıtlı kullanıcısı olunması halinde E-Arşiv Fatura olarak düzenlenmelidir. Ancak alıcı serbest bölgede bir E-Fatura kullanıcısı ise temel/ticari ve istisna tipiyle E-Fatura düzenlenmesi gerekir.
Tüm EPDK Lisanslı Firmaların E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye ve E-Müstahsil Makbuzuna Geçme Zorunluluğu Var Mı?
Tüm EPDK lisanslı firmaların bayileri, özellikle bu kapsamda tüm akaryakıt istasyonları, 1 Temmuz 2020 itibarı ile E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye ve E-Müstahsil Makbuzu zorunlusudurlar.
Sanayi/İhracatçı Sıfatıyla Müstahsil Alışı İle Ham Madde Tedarik Eden ve Hal Kayıt Sistemine Kayıtlı Olan Bir Mükellef E-Fatura ve Diğer Uygulamalara Geçmek Zorunda Mıdır?
Sanayici sıfatıyla sebze ve meyve alımı yaparak kendi tesisinde işleyen kişi, tüccar ve komisyoncular gibi E-Belge zorunlusu değildir, bulunduğu statüye göre kâğıt fatura, E-Fatura ya da E-Arşiv Fatura düzenleyebilirler.
Kendi İnternet Sitesinden Başka Firmaların Reklamlarını Yayınlayan Mükelleflerin E-Fatura ve Diğer Uygulamalara Geçme Yükümlülüğü Var Mıdır?
İnternette ticaret yapan ya da reklam yayınlayanlar değil, internet ticaretine ve reklamcılığına aracılık edenler 1 Temmuz 2020 itibarıyla E-Fatura, E-Arşiv Fatura ve E-Defter zorunlusudur.
Youtube'da Çektiği Videoları Yayınlayan Bir Mükellefin Bu Videoların İçinde Bazı Ürünlerin Reklamını Yapması Halinde E-Fatura ve Diğer Uygulamalara Geçme Yükümlülüğü Var Mıdır?
Youtube'da çektiği videoları yayınlayan bir mükellefin, video içinde bazı ürünlerin reklamını yapması halinde, reklam hizmetine aracılık edilmediği için E-Fatura, E-Arşiv Fatura ve E-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İnternet Sitesi Açarak Telefon Kontörü Satışı ve Fatura Tahsilatı Yapan ve Bu Faaliyetleriyle İlgili Bayilik Verip Kendine Ait İnternet Sitesini Başkalarına Kullandırarak TL Kontör Satısı Yapan Bir Mükellefin E-Fatura ve Diğer Uygulamalara Geçme Yükümlülüğü Var Mıdır?
İnternet sitesi açarak telefon kontörü satışı ve fatura tahsilatı yapan ve böylece başkalarının kontör satışlarına ve tahsilatlarına aracılık eden bu mükelleflerin, E-Fatura, E- Arşiv Fatura ve E-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.
509 Sıra No.lu Genel Tebliğ Kapsamında E-Fatura ve Diğer Uygulamalara Geçiş Hadleri Açısından Gelir Vergisi Mükellefinin Kendi Gayrisafi İş Hasılatı İle Adi Ortaklıktan Elde Edilen Gelir Toplamı Birlikte Değerlendirilebilir Mi?
GİB Tebliğleri kapsamında geçiş zorunluluğu belirlenirken şahsi işletme ve adi ortaklıktan elde edilen gelirler ayrı ayrı değerlendirilir, toplanmaz.
509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği Kapsamında Kamu Kurumlarına E- Fatura Düzenlemek Zorunlu Mudur?
Kamu kurumlarına E- Fatura düzenlemek zorunlu değildir. Bununla birlikte 2020 yılı içinde E-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerce, E-Fatura uygulamasına kayıtlı kamu kurum ve kuruluşlarına düzenlenecek tüm faturaların E-Fatura olması planlanmaktadır.
Zorunluluk Kapsamında Olmayıp E- Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Vergi Mükelleflerine Vergiler Dahil Toplam Tutarı 5 Bin TL, Vergi Mükellefi Olmayanlara Vergiler Dahil Toplam Tutarı 30 Bin TL Üzeri Satış Yapan Mükellefler GİB E-Belge Portalını Kullanmak İçin Başvuru Yapacaklar Mı?
E-Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce vergi mükelleflerine toplam tutarı 5 bin TL, vergi mükellefi olmayanlara toplam tutarı 30 bin TL üzeri faturalar GİB tarafından ücretsiz sunulan E-Belge portali üzerinden, mali mühür ve E-İmza olmaksızın E-Arşiv Fatura olarak düzenlenebilecektir.
E-Fatura veya E-Arşiv Fatura mükellefi olmayanlar kendilerine iletilen E-ArşivFaturaları nasıl muhafaza edeceklerdir.
E-Fatura veya E-Arşiv Fatura olmayan mükellefler kendilerine iletilen E-Arşiv Faturaları kağıt ortamda veya elektronik ortamda muhafaza etmek zorundadırlar.
E-Belge Çıktılarının Renkli Olması Gibi Bir Zorunluluk Var Mı?
E-Belge çıktılarının renkli olması veya ıslak imza (veya hazır imza) ile imzalanması, kaşelenmesi veya damgalanması zorunluluğu aranmaz.
E-Arşiv Fatura Uygulamasına Geçen Mükellefler Kağıt Faturalarını İptal Ettirmek Zorunda Mı?
E-Arşiv Fatura uygulamasına geçenler, sistemlerinde arıza veya kesinti meydana gelmesi veya diğer mücbir sebep durumlarında düzenlenmek üzere yeterli miktarda matbu belgeleri bulundurmaları zorunludur.
E-Fatura/E-Arşiv Fatura Geçen Mükellefler Geriye Dönük E-Fatura/E-Arşiv Fatura Düzenleyebilir Mi?
E-Faturaya/E-Arşiv Faturaya geçmiş mükellef, E-Fatura/E-Arşiv Faturaya geçiş yaptığı günden öncesine geriye dönük E-Fatura/E-Arşiv Fatura düzenleyemez.
E-Faturaya/E-Arşiv Faturaya Geçmiş Mükellef, E-Fatura/E-Arşiv Faturaya Geçiş Yaptığı Günden Öncesine Kağıt Fatura Düzenleyebilir Mi?
E-Fatura ve E-Arşiv Faturaya geçen mükellef, E-Fatura/E-Arşiv Faturaya geçiş yaptığı günden 7 gün öncesine geriye dönük kağıt fatura düzenleyebilir.
E-Fatura ve E-Arşiv Faturaya Geçen Mükeller, Geçiş Yaptığı Günden Öncesine 5.000 TL – 30.000 TL Üzeri Faturalarını E-Arşiv Fatura Olarak Düzenleyebilir Mi?
E-Fatura ve E-Arşiv Faturaya geçen mükeller, E-Fatura/E-Arşiv Faturaya geçiş yaptığı günden öncesine 5.000 TL – 30.000 TL üzeri faturalarını, özel entegratörden sistem açtırdığı için GİB İnteraktif Vergi Dairesi portalinden E-Arşiv Fatura olarak düzenleyemez.
E-Faturaya Gönüllü Geçenler İçin E-Defter Zorunlu Mudur?
E-Defter zorunluluğu sadece E-Faturaya zorunlu geçen mükellefler için vardır, gönüllü geçenler için yoktur.
E-Faturaya Geçiş Yapan Mükellefler E-Deftere Ne Zaman Geçiş Yapmalılar?
E-Faturaya geçiş zorunluluğu yıl ortası geldiyse, E-Deftere geçiş, aynı ayda değil, takip eden yılın Ocak ayı E-Defterleri ile birlikte başlar.
Mükellefin 2018 ve 2019 yılları brüt satış hasılatları 5 Milyonun üstündedir. E-Deftere ne zaman geçmesi gerekmektedir.
2018 Veya 2019 Brüt Cirosu 5 milyon TL Üzeri Olan Tüm Mükellefler, E-Fatura ve E-Arşiv Fatura’ya 1 Temmuz 2020'de, E-Deftere 1 Ocak 2021'de geçmek zorundadır.
E-Fatura ve E-Deftere Geçmek İçin Nasıl Bir Yol İzlenir?
E-Fatura ve E-Deftere geçmek için önce Gelir İdaresi Başkanlığına sonra özel entegratöre başvuru yapılır. Öte yandan, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye, E-Müstahsil, E-SMM, E-Bilet, E-Defter saklama servisleri için doğrudan özel entegratöre başvuru yapılır.
Ciro Gözetmeksizin E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Müstahsil ve E-İrsaliyeye Geçiş Zorunluluğu Var Mıdır?
GİB, bazı sektör ve meslek kollarındaki firmalara ciro gözetmeksizin E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Müstahsil ve E-İrsaliyeyi zorunlu kılmıştır. Bu firmalar, faaliyetlerinin 3. ayını tamamlamamışlar ise zorunluluk, faaliyetin 3. ayını tamamladıktan sonraki aybaşı itibariyle başlar.
İhracat E-Faturalarında E-Faturayı Sistemden İhracat Yaptığımız Firmaya Mı İleteceğiz?
İhracat E-Faturalarının alıcısı Gümrük Ticaret Bakanlığı olup, ihracatın yapıldığı firma değildir. İhracatın yapıldığı firmaya faturanın gönderilmesi ise ilgili ülke mevzuatına göre mail ya da kâğıt ortamında yapılır.
İhracat E-Faturaları Hangi İhracat Yöntemine Göre Düzenlenir?
İhracat E-Faturaları sadece gümrük beyannamesi verilen mal ihracatları için Gümrük Ticaret Bakanlığı’na düzenlenir. Hizmet ihracatları ise muhatabına E-Arşiv Fatura olarak düzenlenir.
01.09.2021 Tarihi İtibariyle GİB Tarafından Güncellenen Schematronda Yeni Eklenen Zorunlu Alanlar Nelerdir?
E-Faturada Türk Lirası dışında bir para birimi (yabancı para) ilk düzenlenen E-Belgelerde döviz kuru bilgileri alanı zorunlu kılınmıştır ve kur alanı virgülden sonra 6 karakterden fazla olmalıdır.
01.09.2021 İtibariyle GİB Tarafından Güncellenen Schematronda Hangi Alanlar Kaç Hane Olmalıdır?
E-Faturada kur alanı virgülden sonra 6 hane olarak tanımlanmıştır.
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı)Durum Kodları Nelerdir?

GİB DURUM KODLARI

İlgili durum kodu alındığında yapılması gereken işlem

*1000

ZARF KUYRUĞA EKLENDİ

Durum kodunun güncellenmesi beklenmelidir.

*1100

ZARF İŞLENİYOR

Durum kodunun güncellenmesi beklenmelidir.

1110

ZIP DOSYASI DEĞİL

Faturalar yeniden gönderilmeli

1111

ZARF ID UZUNLUĞU GEÇERSİZ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1120

ZARF ARŞİVDEN KOPYALANAMADI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1130

ZIP AÇILAMADI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1131

ZIP BİR DOSYA İÇERMELİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1132

XML DOSYASI DEĞİL

Faturalar yeniden gönderilmeli

1133

ZARF ID VE XML DOSYASININ ADI AYNI OLMALI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1140

DOKUMAN AYRIŞTIRILAMADI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1141

ZARF ID YOK

Faturalar yeniden gönderilmeli

1142

ZARF ID VE ZIP DOSYASI ADI AYNI OLMALI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1143

GEÇERSİZ VERSİYON

Faturalar yeniden gönderilmeli

1150

SCHEMATRON KONTROL SONUCU HATALI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1160

XML SEMA KONTROLÜNDEN GEÇEMEDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1161

İMZA SAHİBİ TCKN VKN ALINAMADI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1162

İMZA KAYDEDİLEMEDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1163

GÖNDERİLEN ZARF SİSTEMDE DAHA ÖNCE KAYITLI OLAN BİR FATURAYI İÇERMEKTEDİR

Faturalar yeniden gönderilmeli

1170

YETKİ KONTROL EDİLEMEDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1171

GÖNDERİCİ BİRİM YETKİSİ YOK

Faturalar yeniden gönderilmeli

1172

POSTA KUTUSU YETKİSİ YOK

Faturalar yeniden gönderilmeli

1175

İMZA YETKİSİ KONTROL EDİLEMEDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1176

İMZA SAHİBİ YETKİSİZ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1177

GEÇERSİZ İMZA

Faturalar yeniden gönderilmeli

1180

ADRES KONTROL EDİLEMEDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1181

ADRES BULUNAMADI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1182

KULLANICI EKLENEMEDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1183

KULLANICI SİLİNEMEDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

1190

SİSTEM YANITI HAZIRLANAMADI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1195

SİSTEM HATASI

Faturalar yeniden gönderilmeli

1200

ZARF BAŞARIYLA İŞLENDİ

-

*1210

DOKUMAN BULUNAN ADRESE GÖNDERİLEMEDİ

GİB'in tekrar gönderme denemesi sonlandıktan sonra, 1215 durum kodu alınır ise faturalar yeniden gönderilmeli

1215

DOKÜMAN GÖNDERİMİ BAŞARISIZ. TEKRAR GÖNDERME SONLANDI

Faturalar yeniden gönderilmeli

*1220

HEDEFTEN SİSTEM YANITI GELMEDİ

Bu durum kodundan sonra 1230 HEDEFTEN SİSTEM YANITI BAŞARISIZ GELDİ durum kodu alınır ise Faturalar yeniden gönderilmelidir.

1230

HEDEFTEN SİSTEM YANITI BAŞARISIZ GELDİ

Faturalar yeniden gönderilmeli

*1300

BAŞARIYLA TAMAMLANDI

-