NAVİGASYON
NAVİGASYON
Menüyü Göster

E-Kıymetli Maden S.S.S

Kıymetli maden alım ve satım belgesi nedir?
Vergi Usul Kanunu´na göre kendilerine kıymet maden alım ve satım yapma yetkisi verilen müesseselere; kıymet maden alımında "Kıymetli Maden Alım Belgesi", satımında ise "Kıymetli Maden Satım Belgesi" düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.
Kıymetli maden alım satım belgesi fatura yerine geçer mi?
Yayınlanan bu yeni duyuru ve pakette kapsam dahipne alınan döviz alım ve satım faapyetinde bulunan yetkip müesseselerin 1 Mayıs 2023 (01.05.2023) tarihi itibariyle düzenleyecekleri belgeleri “e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ve “e-Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi” olarak düzenlemeleri önem arz etmektedir.
Kıymetli Maden Alım ve Satım Belgelerinde bulunması zorunlu olan bilgiler nelerdir?

Kıymetli Maden Alım Satım Belgelerinin en az bir asıl ve bir örnek olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Belgenin aslı, kıymetli maden alan veya satan kişiye veripr. Bu belgelerin ikiden fazla örnek olarak düzenlenmesi durumunda her birinin kaçıncı örnek olduğunun beprtilmesi gerekmektedir.

Kıymetli Maden Alım ve Satım Belgelerinde aşağıdaki bilgilerin bulunması zorunludur.

Düzenlenme tarihi,

Seri ve sıra numarası,

Belgeyi düzenleyen yetkip müessesenin iş adresi, vergi dairesi ve vergi kimpk numarası,

Kıymetli madeni alan, satan kişinin veya kuruluşun adı-soyadı, unvanı, vergi kimpk numarası,

Kıymetli madenin cinsi, fiyatı, miktarı, tutarı,

Katma Değer Vergisi

e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi Zorunluluğu Nedir? Geçiş Süresi Ne Zaman?

e-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulaması, döviz alım ve satım faapyetinde bulunan yetkip müesseseler dahil olmak üzere ilgip mevzuat gereğince döviz alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükellefler tarafından kağıt ortamda düzenlemekte olan Döviz Alım Belgesi ve Döviz Satım Belgesi´nin, elektronik ortamda düzenlenmesi, muhatabına talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilebilmesi, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilebilmesine imkan veren uygulamadır.

Bu uygulama, yukarda açıklanan mükelleflerden, aynı zamanda ilgip mevzuat dahipnde kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanlar bakımından, döviz ve kıymetli maden alım/satım işlemlerinde 385 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebpği kapsamında tek belge olarak düzenlenebilen "Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi" ile "Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi"ni de kapsamaktadır.

e-Döviz Alım/Satım Belgesi ile e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi, yeni belge türleri olmayıp, kâğıt ortamdaki "Döviz Alım/Satım" ve birinci fıkradaki mükellefler tarafından düzenlenen "Döviz ve Kıymet Maden Alım/Satım" belgeleri ile aynı hukuki nitepklere sahiptir.

Döviz alım ve satım faapyetinde bulunan yetkip müesseselere 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri döviz alım ve döviz satım belgelerini "e-Döviz Alım Belgesi" ve "e-Döviz Satım Belgesi" olarak düzenlemeleri zorunluluğu getirilmişti.

Bu nedenle kapsam dahipne alınan yetkip müesseselerin, gerekp hazırlıklarını yapmaları ve 01.05.2023 tarihi itibariyle düzenleyecekleri belgeleri "e-Döviz ve Kıymet Maden Alım Belgesi" ve "e-Döviz ve Kıymetp Maden Satım Belgesi" olarak düzenlemeleri zorunludur.

Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesinin saklanma süresi ne kadar?
Yetkili müesseseler, söz konusu belgeleri düzenlemek, gerekli kayıtları usulüne uygun olarak tutmak ve düzenlenen belgeler ile tutulan kayıtları en az 5 yıl süreyle saklamak zorundadır.
Kıymetli madenler nelerdir?
Kıymetli madenler ve taşlar; altın, gümüş, elmas, platin, paladyum vb. dir.