NAVİGASYON
NAVİGASYON
Menüyü Göster

Mali Mühür S.S.S.

Kimler Mali Mühür Kullanabilir?
Mali mühür kullanım alanı itibariyle şirketlere özel bir sertifikadır. Dolayısıyla farklı özellikteki firmalar tarafından tercih edilebilir. Mali mühür şifre alma adımlarının ardından kullanıma başlanabilir. Eğer firma şahıs şirketi ise; mali mühür ya da e-imza kullanımı olanaklıdır. Tüzel kişiliğe sahip firmaların sadece mali mühür kullanma yetkisi vardır. Dolayısıyla hem şahıs hem de tüzel kişiliğe sahip firmalar mali mühür sorgulama ve kullanım yetkisine sahiptir.
Mali Mühür Hangi Amaçlarla Kullanılır?
 
E-SMM Uygulamasına Nasıl Başvurabilirim?
Mali Mührün öncelikli olarak kullanım amacı; elektronik ortamda oluşturulan belgelerin muhataplarına iletilmesi, alınması ve muhafaza edilmesi aşamasında güvenliğin ve gizliliğin sağlanmasıdır.
Mali Mührün e-Fatura Uygulamasındaki Önemi Nedir?
Data transferlerinin güvenliği e-fatura uygulamalarında oldukça önemlidir. Bundan dolayı kaynağın inkar edilemezliği ve veri bütünlüğünün korunması amacı ile mali mühür kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Mali Mühür sertifikasının şifresi kilitlendi ne yapmalıyım?
https://onlineislemler.kamusm.gov.tr sayfasından giriş yaparak PIN Oluşturma/Kilit çözme menüsü üzerinden yeni şifre belirleyebilirsiniz.
Mali mühür güvenlik sözcüğünü unutmanız halinde ne yapmalısınız?
https://onlineislemler.kamusm.gov.tr/ sayfasından sisteme giriş yaparak Güvenlik Sözcüğümü Unuttum linkine tıklayıp işlem yapabilirsiniz. Not: Mail adresinize gönderilecek link tek kullanımlıktır.
Mali mühür işlemleri için mail adresini bilmiyorsanız ne yapmalısınız?
444 5 576 numaralı Kamu SM Çağrı Merkezi numarasını arayarak öğrenebilirsiniz.
Mali Mühür başvurusundaki HSM’ in Akıllı Kart tan farkı nedir?
HSM cihazları genelde büyük ve dağınık yapıda olan firmalar tarafından kullanılmaktadır. HSM cihazı akıllı karta göre daha hızlı ve fazla işlem yapabilen fakat maddi olarak akıllı karta göre pahalı olan cihazlardır. Kurumların HSM Cihazı Tercih Etme Sebepleri;
  • İmzalama işleminin birden fazla kişi tarafından ve farklı bilgisayarlardan yapılması,
  • Dağıtık şube yapısı olması ve bu şubelerden de e-fatura kesilmesi,
  • Dakikada 120 ve üzeri e-fatura kesilmesi.
Unvan/VKN değişikliği olduğunda ne yapılmalıdır?
Unvan/VKN değişikliği olduğunda ne yapılmalıdır?
Mali Mühür ile e-İmza Arasındaki Fark Nedir?
E-imza ve mali mühür arasındaki farklar sıklıkla araştırılan konulardan biridir. E-imza kişiye ait yetkiyi taşıyan imzanın elektronik ortama aktarılmış halidir. Şahıslar ve şahıs şirketleri tarafından kullanıma açık olan ve resmiyet taşıyan bir belgeleme aracıdır.

Mali mühür ise hem şahsa hem de tüzel kişiliğe sahip firmaların bir nevi imzası yerine geçer. Dolayısıyla mührün firmaların kullandığı ve resmi işlemlerde güvenirliği sağlamak amacıyla oluşturulan kaşenin dijital hali olduğu ifade edilebilir.

E-imza ile mali mühür arasındaki temel fark birisinin şahıslar diğerinin firmalar için kullanıma sunulmasıdır. Başvuru süreçleri açısından değerlendirildiğinde mali mührün daha ayrıntılı işlemlere sahip olduğu görülebilir. Mali mühür ve e-imzanın sunduğu yetkiler ve sorumluluklar farklı boyuttadır.