NAVİGASYON
NAVİGASYON
Menüyü Göster

Gider Pusulası S.S.S.

Gider Pusulası E-Belge Kapsamında mıdır?
Henüz Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından E-Belge kapsamına alınmamıştır.
EDM Gider Pusulası Kullanımının Mükellefe Avantajları Nelerdir?
EDM Gider Pusulası kullanımı ile şirketler e-belge kapsamında olmamasına rağmen gider pusulası işlemlerini dijital ortamda hazırlayabilir, 10 yıl boyunca saklayabilir ve muhatabına e-posta ile gönderebilirler.
Gider Pusulası Nedir, Hangi Durumlarda Kimlere Kesilir?
Fatura almak ve vermekle yükümlü tarafın, zorunluluğu olmayandan satın aldığı mal veya hizmetler için kestiği fatura hükmündeki belgedir.

Vergiden muaf esnaftan ürün veya hizmet alındığında, basit usulde vergilendirilen mükellefler ile ticaret yapıldığında, bilanço sistemine göre defter tutan birinci sınıf tüccarlar, tüketiciye satılan ürünün iadesini alırken, işletme hesabına göre defter tutan ikinci sınıf tüccarlar, gelir Vergisi Kanunun 18. maddesindeki istisnalardan yararlanan mükelleflere kesilmelidir.
Gider Pusulası Fatura Yerine Geçer mi?
VUK Tebliğine göre fatura ile aynı hükümlere sahip olmakla birlikte kanunda, , ‘Vergiden muaf olmayan mükellefin düzenlediği gider pusulası, olanlar için fatura hükmündedir.’ ibaresi yazar.
Gider Pusulası Ne Zaman Düzenlenir?
Faturada olduğu gibi gider pusulası malın teslim alındığı veya hizmetin verildiği tarihten maksimum 7 gün içinde düzenlenmesi gerekirken aksi durumda hiç kesilmemiş sayılan belge türüdür.
Gider Pusulasında Hangi Vergi Kullanılır?
Gider pusulalarında vergilendirme, KDV oranı ile değil, gelir vergisi kesintisi veya diğer adıyla stopaj üzerinden gerçekleşir.
Gider Pusulası Nasıl Kesilir?
Yaptırılan işin brüt tutarı üzerinden gelir vergisi stopajı hesaplanıp net olan ile ayrı ayrı gösterilir. Gider pusulası düzenlemeden önce gider pusulası stopaj oranlarının hesaplanarak belge üzerinde gösterilmesi gerekmektedir.