NAVİGASYON
NAVİGASYON

E-Fatura Zorunluluğunda Hem Sektörel Hem Ciro Bazlı Kriterler

2014 yılında 25 milyon TL ve üzeri yıllık cirolu firmalar için başlayan E-Fatura zorunluluğunda, 2021 yılında 4 milyon TL ve 2022 yılında 3 milyon TL ye düştü.

Öte yandan, E-Fatura zorunluluğu sadece ciro kriterine bağlı olmaktan çıktı ve birçok sektör herhangi bir ciro limiti olmadan ya da çok daha düşük cirolara sahipse e-fatura zorunluluğu kapsamına girdi.

2014 yılında alkollü, kolalı ve gazlı içecek sektöründeki üretici ve dağıtıcılarla başlayan, benzin istasyonları, sebze meyve halcileri, demir çelik gibi değerli maden üretici, ihracatçı ve ithalatçıları, eczaneler, optisyenler gibi tüm SGK ile iş yapan sağlık işletmelerine kadar uzandı.

2022 yılı 1 Temmuz itibarıyla, tüm oteller ile cirosu 1 milyon TL yi geçen tüm oto galericiler, emlakçılar, müteahhitler ve e-ticaretçiler de E-Fatura sektörel zorunluluk kapsamına girdi.

Otellerle ilgili mevzuyu biraz açarsak; Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan son Tebliğ’deki (Vergi Usul Kanunu Tebliği) düzenlemedir. Bu düzenlemeyle, otellere ve konaklama hizmeti veren diğer işletmelere yönelik bir uygulama getirilmiştir. Söz konusu uygulama ile ciro limiti olmaksızın, otellere e-fatura ve e-arşiv fatura kullanma zorunluluğu getirilerek, e-belge kullanmanın daha da yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Dolayısıyla otellerin, 1 Temmuz 2022 öncesinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yapmaları gerekmektedir.

İlgili yönetmelik maddesi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri. b) e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler ile ihtiyari olarak uygulamaya dahil olan mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve/veya ifa ettikleri hizmetler için düzenlemeleri ve almaları gereken faturaları, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlemeleri ve almaları zorunludur.”

Oteller için e-fatura düzenlemek aslında kolay. Neden? Çünkü zaten birçok otel, müşteri – misafir takibi için çeşitli otel yazılımları kullanıyorlar. Teknolojiye alışkın otel çalışanları için e-fatura düzenlemek bu bakımdan zor görünmüyor. Otel yazılımı kullanmayan işletmeler için de dijital dönüşüm şirketleri tarafından çeşitli alternatifler sunulmaktadır. E-dönüşüm alanında hizmet veren şirketler (bunlara sektörde entegratörler deniliyor), otellerin e-dönüşümüne hızlı ve verimli cevaplar vererek otellerin bu dijital sürece kolaylıkla adapte olmalarını sağlıyor. Ülkemizde 15 bin üzeri otel mevcut ve bunların tamamı 1 Temmuz 2022 itibarıyla e-fatura, e-arşiv fatura, 1 Ocak 2023 itibarıyla e-defter, e-defter saklama ve e-defterlerin 2.nüshalarının Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarımı hizmetleri zorunluluk kapsamına gireceklerdir.

1 Temmuz 2022 itibarıyla E-Fatura zorunluluğuna girecek bir diğer geniş sektör ise oto galericiler, yani motorlu taşıt satıcıları. Ülkemizde 70 bin üzeri oto galeri mevcut ve bunların tamamı 1 Temmuz 2022 itibarıyla e-fatura, e-arşiv fatura, 1 Ocak 2023 itibarıyla e-defter, e-defter saklama ve e-defterlerin 2.nüshalarının Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarımı hizmetleri zorunluluk kapsamına gireceklerdir.

E-Dönüşüm sektöründe görev aldığım kurumum, gerek e-fatura gerekse e-imza ve KEP sektörünün önde gelen kurumlarından olan EDM Bilişim, %100 Türk sermayesi ve yazılımlarıyla, 22 ülkede 500 bin üzeri kuruma ulaşmış ve sektörün dinamiklerini yönlendiren konuma gelmiştir. EDM, E-Fatura yanı sıra E-İmza, KEP lisanslarına sahiptir. Türkiye dışında 21 Ülkede daha faaliyet göstermektedir. Türkiye genelinde her il ve büyük ilçe de 357 hizmet merkeziyle hizmet vermektedir. 474 ERP programlarıyla tam entegre çalışmaktadır. 

Diğer Blog

E-Arşiv Fatura Avantajları
Turizm Sektöründe E-Dönüşüme Gönüllü Geçiş
Sağlık Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Perakende Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Yılbaşı itibarıyla E- Defter uygulamasına geçişi zorunlu mükellefler
GİB 2. nüsha aktarımı ve E-Defter Saklama Yetkisi
E-Dönüşüme Geçmenin Avantajları Nelerdir?
E-BORDRO HİZMETİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Dijital Dönüşüm Nedir?
Hızlı ve Doğru E-Fatura Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
E-İmza İle İş Hayatınızın Ne Kadar Kolaylaşağı Hayallerle Sınırlı
Oteller, e-dönüşüyor
İnteraktif Arşiv Fatura Süreci
E-Fatura Zorunluluğunda Hem Sektörel Hem Ciro Bazlı Kriterler
Ticari E-Fatura Nedir? Nasıl İptal Edilir?
Bulut Yedekleme Nedir? Şirketler İçin Önemi Nedir?
EDM Bilişim Mobil Uygulaması
Oto Galericiler İçin E-Belge Zorunluluğu ve EDM ile Geçiş Avantajları
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-İmza Nedir?
E-Adisyon Nedir?
E-Dekont Nedir?
E-Kasa Nedir?
E-Defter Nedir?
E-İrsaliye Nedir?
E-Fatura Nedir?
KEP NEDİR? (Kayıtlı Elektronik Posta)
E İmza Nedir?
FMCG (Hızlı Tüketim Malları) Sektöründe E-Dönüşüm
Doğaya Dönüşüm Bu!
E-İrsaliyeye Kimler Geçmelidir?
E-Mutabakat Nedir?
E-SMM Nedir?
E-Defter & E-Defter Saklama
E-Dönüşümün Doğaya Faydası
Fidan Dikiminin Önemi
E-İmza
E-Defter
E-Arşiv
E-Arşiv Fatura
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)
E-Defter Mimarisi
E-SMM Sistemine Geçiş
E-Ticaret Firmalarına 2023 de E-Fatura Geçiş Zorunluluğu
E-Biletler Gider Olarak Gösterilir mi?
E-Defter 2. Nüsha Aktarımları Nasıl Yapılır?
E-Faturada Temel Fatura mı Ticari Fatura mi Kesilmelidir?
E-bordro Nedir?
E-imza Nedir?
EUTS Nedir?
EYP Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?
Özel Entegratör
E-Belge Nedir?
Mali Mühür Nedir?
Muhasebe (Fiş) Aktarım Nedir?
E-Müstahsil Nedir?
Ön Muhasebe
E-Dönüşümle İşimizi Etkin ve Verimli Hale Getirelim, Doğamızı Koruyalım.
Gider Pusulası
Mali Mühür Nedir?