NAVİGASYON
NAVİGASYON

Perakende Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları

Yaşadığımız tüketim çağının beraberinde geliştirdiği perakende satış, son yıllarda artan AVM sayıları ve kalabalıklaşan şehir yaşamı ile beraber ülke ticaretinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye de ay da ortalama 100.000.000 adet fatura kesilmektedir ve bu sayıya yazarkasa fişleri dâhil değildir. Toplum olarak bu faturaların oluşturulması esnasında kasa başlarında harcadığımız toplam zaman kaybı ise maalesef azımsanamayacak kadar çok.

Ayrıca sadece bir ay da kesilen ortalama 100.000.000 fatura ile beraber kesilen kasa fişleri ile de beraber sadece ufak bir alışverişimizde istemeden de olsa doğaya verdiğimiz zarar maalesef artık gözle apaçık görünür bir hal almıştır.

Perakende satış ile birlikte her türlü ihtiyacımızı tek bir yerden karşılayabilmekteyiz. Aylık ihtiyaçlarımızı tek bir yerden karşılayabilsek bile, eve ya da firmalarımıza kucak dolusu faturalar ile dönmekten maalesef kurtulamıyoruz. Üstelik sadece kucak dolusu fatura ile dönmekle kalmayarak, aldığımız ürünler de sorun çıkmasına karşın bu faturaları uzun bir süre saklamak zorunda kalabiliyoruz. Eğer faturayı kaybedersek ve kısa süre içinde aldığımız üründe bir sorun çıkar ise yine maalesef paramızı çöpe atmışçasına hiçbir değişim ve tadilat işlemlerinden faydalanamıyoruz.


Teknolojinin hızla yaygınlaşması günlük yaşantımızı birçok açıdan etkilemektedir. Teknoloji ile beraber hızlı üretim ve tüketim aynı orantıda artmış. Bunun sonucunda da birçok doğal kaynağın tüketim hızı kontrolden çıkmıştır. Ulaşım, iletişim, gıda, eğlence, inşaat vb. alanlarda artan ve toplum da imkanı olan her bireyin elde edebileceği ürün çeşitliliğinin artması ile günümüzün perakende sektörü tarihinin en yüksek oranlarına sahiptir.

Teknoloji bir çok derde deva olduğu gibi perakende sektöründe yoğun tüketimi olan kâğıt faturaya da müdahale de bulundu. Bize kasalarda onlarca dakika harcatan, hasarlı ürünlerimizin elimizde kalmasını sağlayan, doğanın en güzel rengi olan yeşili katlettiren, odaları tıka basa dolduran, rafların ayakta durma gücünü sınayan kâğıt fatura artık tarih olmaya başladı. Onun yerine bize hem zamandan tasarruf ettiren hem doğayı hem de cebimizi koruyan E-Arşiv fatura çağı başladı.
E-Arşiv fatura ile birlikte perakende satışın yapıldığı yerlerde kasalarda ki uzun fatura kuyrukları da kayboldu. Sadece kuyruklar değil yazıcıdan gelen kulak tırmalayan ve hiç bitmeyen gürültülü yazıcılarda kayboldu. Böylece perakende mağazaları daha refah yerler haline gelerek, tüketiciyi daha çok cezbetmeye başlamıştır.


Tüketici dostu E-Arşiv fatura ile birlikte aldığınız ürün ne olur ise olsun aylar sonra bile birkaç tık ile faturanıza erişerek, ürününüzün iadesi ve değişimini hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz. Daha öncesinde kağıt faturanızı muhafaza etseniz bile değişim için gittiğiniz zaman mevcut faturanızda ki değişiklikler için yine uzun bir vakit beklemeniz gerekmekteydi. E-Arşiv fatura ile değişim ve iade işlemlerinizi yaptırmak için yetkili ile isim ve soyadınız paylaşmanız yeterli olacak ve birkaç saniye içinde işlemleriniz tamamlanacaktır.
 
  
E-Arşiv fatura sadece tüketiciye değil, üreticiye de bir hayli faydalıdır. Bunun en önemli örneklerinden bir tanesi firmaya sağladığı inanılmaz tasarruftur. Bir kağıt faturanın saklama ve muhasebe veri girişleri dâhil ortalama maliyeti 10-15 TL arasında değişmektedir. Birde kargo ile gönderilirken bu rakam 20-25 TL seviyesine çıkıyor. Günde 100 fatura kesen bir firma için bu rakam korkunç seviyelere ulaşabilmektedir. Yıllık bir ortalama çıkartıldığında ise kâğıt faturaya harcanan servet gözler önüne çıkmaktadır. E-Arşiv fatura, kâğıt faturanın aksine nerede ise yok denecek kadar az bir maliyete sahiptir. Bunu şöyle bir örnek ile kıyaslamak daha doğru olacaktır. İnternet üzerinde perakende satış yapan bir mağazanın sahibi olduğunuzu düşünün. Sizden 100 TL fiyatı olan bir ürün satın alınıyor. Ürünü alan tüketici bulunduğunuz şehirden de epey uzak. Sattığınız ürünün faturası 10 yıl saklama ve muhasebe veri girişiyle kargo ile beraber ortalama size 20 TL gibi bir maliyet çıkartıyor. Yani sattığınız ürünün 5/1 fiyatında. Yani kârınıza doğrudan ortak oluyor. E-Arşiv fatura da ise sattığınız 50 TL değerinde ki bir üründe ortalama fatura masrafınız 30 kuruştur. Yani kâğıt fatura masrafınızı bir fil olarak düşünecek olursak, E-Arşiv fatura masrafınız ancak ve ancak pire boyutlarında olabilir. Böyle anlatırken birkaç TL gibi fark edilse de şöyle bir hesaptan söz etmekte fayda var. Kestiğiniz sadece bir kâğıt fatura maliyeti ile ortalama 100 (aylık kesilen adete bağlı olarak) tane E-Arşiv fatura oluşturabilirsiniz.

Sattığımız ürünler karşılığında kestiğimiz faturaların bilhassa şehir dışına ulaşmalarında ciddi sorunlar yaşanmaktaydı. Faturanın kaybolması, geç ulaşması gibi sorunlar günlük yaşantımızın bir parçası olmuştur.  Bu tip sorunlar ile birlikte yüzlerce ödemede ciddi gecikmeler meydana gelmektedir. Bu da şirketlere çeşitli zararlar vermektedir. E-Arşiv faturada ise kestiğiniz faturalar saniyeler içinde tüketiciye iletilmektedir. Üstelik faturada meydana gelen yanlışlıklar 1-2 dakika gibi kısa sürede düzeltilerek tekrar müşteriye iletilebilmektedir. Böylece E-Arşiv fatura hem şirketimizin maddiyatını hem de müşteriler ile yaşanan sorunları minimum seviyeye indirmektedir. Böylece hem üretici hem tüketici, iç rahatlığı ve daha güveliği ilişkileri ile alışverişlerini tamamlayabilmektedir.


E-Arşiv faturanın etkisi sadece ticari kar ile de sınırlı değil. E-Arşiv fatura, kağıt faturaların ormanları yok etmesine artık bir dur demiştir. Git gide azalan ormanlarımız da bizler ile birlikte derin bir nefes almıştır. TİK verilerine göre e-arşiv kullanımı ile sadece bir yılda %13 kağıt tasarrufu sağlanmış ve bu rakam bir çok doğa severin yüzünü güldürmeye yetmiştir.


E-Arşiv fatura ile firmanızdaki tasarrufu en üst seviyelere çıkartabilir ve kârınızı gözle görülür bir şekilde arttırabilirsiniz. İş yerinizde kağıt faturaya harcanan iş gücünü başka alanlarda kullanarak firmanızın daha hızlı gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bunları yaparken bir yandan tüketicinin size olan güvenini arttır, sizleri daha çok tercih etmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bununla da yetinmeyip ciğerlerimiz olan ormanları ve onların içinde ki sayısız yaşamı da koruyabilirsiniz.

Diğer Blog

E-Arşiv Fatura Avantajları
Turizm Sektöründe E-Dönüşüme Gönüllü Geçiş
Sağlık Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Perakende Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Yılbaşı itibarıyla E- Defter uygulamasına geçişi zorunlu mükellefler
GİB 2. nüsha aktarımı ve E-Defter Saklama Yetkisi
E-Dönüşüme Geçmenin Avantajları Nelerdir?
E-BORDRO HİZMETİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Dijital Dönüşüm Nedir?
Hızlı ve Doğru E-Fatura Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
E-İmza İle İş Hayatınızın Ne Kadar Kolaylaşağı Hayallerle Sınırlı
Oteller, e-dönüşüyor
İnteraktif Arşiv Fatura Süreci
E-Fatura Zorunluluğunda Hem Sektörel Hem Ciro Bazlı Kriterler
Ticari E-Fatura Nedir? Nasıl İptal Edilir?
Bulut Yedekleme Nedir? Şirketler İçin Önemi Nedir?
EDM Bilişim Mobil Uygulaması
Oto Galericiler İçin E-Belge Zorunluluğu ve EDM ile Geçiş Avantajları
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-İmza Nedir?
E-Adisyon Nedir?
E-Dekont Nedir?
E-Kasa Nedir?
E-Defter Nedir?
E-İrsaliye Nedir?
E-Fatura Nedir?
KEP NEDİR? (Kayıtlı Elektronik Posta)
E İmza Nedir?
FMCG (Hızlı Tüketim Malları) Sektöründe E-Dönüşüm
Doğaya Dönüşüm Bu!
E-İrsaliyeye Kimler Geçmelidir?
E-Mutabakat Nedir?
E-SMM Nedir?
E-Defter & E-Defter Saklama
E-Dönüşümün Doğaya Faydası
Fidan Dikiminin Önemi
E-İmza
E-Defter
E-Arşiv
E-Arşiv Fatura
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)
E-Defter Mimarisi
E-SMM Sistemine Geçiş
E-Ticaret Firmalarına 2023 de E-Fatura Geçiş Zorunluluğu
E-Biletler Gider Olarak Gösterilir mi?
E-Defter 2. Nüsha Aktarımları Nasıl Yapılır?
E-Faturada Temel Fatura mı Ticari Fatura mi Kesilmelidir?
E-bordro Nedir?
E-imza Nedir?
EUTS Nedir?
EYP Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?
Özel Entegratör
E-Belge Nedir?
Mali Mühür Nedir?
Muhasebe (Fiş) Aktarım Nedir?
E-Müstahsil Nedir?
Ön Muhasebe
E-Dönüşümle İşimizi Etkin ve Verimli Hale Getirelim, Doğamızı Koruyalım.
Gider Pusulası
Mali Mühür Nedir?