NAVİGASYON
NAVİGASYON

Özel Entegratör Nedir?

Dijital dönüşümün ayrıcalıklarla dolu dünyasına giriş yapacağımız bu yazımızda hepimizin sıklıkla karşılaştığı bir kelimeden bahsedeceğiz… ‘Özel Entegratör’. Özel Entegratör;  E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter gibi e-belgelerin düzenlenmesine, gönderilmesine, arşivlenmesine ve raporlanmasına aracılık etme yetkisi bulunan firmalara denir. Bu firmalar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kriterlere yönelik yapılan çeşitli testlere tabi tutularak, testi geçmeleri sonucunda ‘Özel Entegratör’ yetkisi alırlar.


Özel Entegratör, dijital ortamda iki sistemi birbirine bağlayan ‘entegrasyon’ işlemini gerçekleştirirler. GİB kurallarına ve yasal mevzuatlara uygun hareket ederek bu kapsamda e-Belgeleri ve işletmenizin kayıtlarını tüm teknik detaylarıyla birlikte eksiksiz bir şekilde oluştururlar. Özel entegratörler ayrıca, e-Belgelerinizi uzun süre güvenli bir şekilde arşivlemenizi de mümkün kılar. Çeşitli entegrasyon imkanları ile, işletmenizin ticari faaliyetlerini muhasebeleştirebilirsiniz. Özel entegratörleri, e-Belge düzenlemenin yanı sıra kapsamlı bir iş otomasyonu olarak da kullanabilirsiniz.  
 

Özel Entegratörlerin Mükelleflere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?



Dijital dönüşümün gereklilik haline geldiği iş dünyasında e-belge uygulamalarını kullanırken GİB Portalı kullanmakta bir seçenektir ancak imkanları oldukça kısıtlıdır. Bu noktada özel entegratör tercih etmek , e-belge uygulamalarının kullanımında avantaj sağlayacaktır. Bu avantajlardan bahsedecek olursak:

Özel entegratörler, Mükellefler için  7/24  erişilebilir hizmet imkanı sunar. Böylece mesai saatine bağlı kalmaksızın e-belge düzenlemelerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sunulan hizmetlerin çeşitliliği baz alındığında maliyet açısından oldukça karlıdır. Özel entegratör sistemleri genellikle çok hızlı çalışır, bu sayede zamandan tasarruf edersiniz. Zaman tasarrufunun yanı sıra, e-belgelerin düzenlenmesi, müşteriye gönderimi ve GİB’e raporlanma süreçleri otomatik gerçekleştiğinden iş yükünüz hafifler. Düzenleme, arşivleme ve gönderme işlemleri dijital kanallarla yapıldığı için baskı, kargo ve saklama maliyetleri de ortadan kalkmış olur. Özel entegratör sistemlerinde düzenlenen e-Belgelerde hata riski minimumdur. Olası hataları düzeltmeniz ise oldukça kolaydır.  Özel entegratörlerde sistem sürekli güncellenerek yasal mevzuatlara uygun durumda tutulur.
 

Özel Entegratör Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?



‘Özel’ kelimesinden de anlaşılacağı üzere özel entegratör seçimi oldukça önemlidir. Bu seçimi yaparken sunulan hizmet kalitesi ve imkanların değişkenlik gösterdiğini unutmamakta fayda var. İşletmenizin ihtiyacına yönelik özel entegratör seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bu detayları sıralayacak olursak:

Öncelikle tercih edeceğiniz özel entegratör firmasının GİB Özel Entegratörler Listesi’nde bulunması gerekir. Bu listeye https://ebelge.gib.gov.tr/efaturaozelentegratorlerlistesi.html ile ulaşabilirsiniz. Seçeceğiniz özel entegratörün altyapısının güvenilir ve güçlü olmasıyla birlikte e-belge sistemine 7/24 kesintisiz erişim imkanı sağlaması gerekir. Bununla birlikte, İlgili yasa ve yönetmelikler değişkenlik gösterdiğinden, bu değişiklikleri yakından takip ederek sistemini sürekli olarak güncel tutmalı,işlerinizi kolaylaştıracak ek özellikler ve fonksiyonlar da sunmalıdır.  Tercih edeceğiniz özel entegratör sistemi, diğer muhasebe ve ERP uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde çalışmalıdır.
 

E-Faturada Özel Entegratör Kullanmak Zorunlu Mudur?



E-Belge düzenlerken özel entegratör kullanımının zorunlu olup olmadığıyla alakalı sorularla sıklıkla karşılaşabiliyoruz.  Özel entegratör kullanmanın mükelleflere sunduğu avantajlardan bahsettik. Bu avantajları baz alacak olursak E-Belge düzenlemelerinizde iyi bir özel entegratör ile çalışmak işletmenizi her zaman bir adım önde tutacaktır. Ancak ‘ E-Belgelerimi düzenlerken Özel entegratör kullanmaya mecbur muyum?’ diyecek olursanız, tabi ki mecbur değilsiniz. Fakat belirtmekte fayda var ki, GİB ve Entegrasyon seçeneklerinde mükellef, düzenlemiş olduğu E-Belgeleri kendisi saklamak durumunda kalır. Özel entegratör ise tüm bu işlemleri sizin yerinize yapar. Diğer e-belgelerde zorunlu olmadığı gibi, özel entegratör kullanımı  e-faturada da zorunlu değildir. Faturalarınızı özel entegratör olmadan da kesebilirsiniz.
 


İki Farklı Özel Entegratörden Fatura Kesilebilir Mi?
 


İşletmenizin ihtiyaçlarına yönelik 360 derece çözüm vizyonu ile çalışan bir özel entegratör seçip, tüm ihtiyaçlarınızı tek bir yerden karşılamanız size hem maddi hem de manevi fayda sağlayacaktır. Ancak, ‘ Ben faturalarımı keserken iki farklı entegratör ile çalışmak istiyorum, bu mümkün mü?’ derseniz, evet mümkün. Yasal olarak aynı anda birden fazla özel entegratör ile çalışabilir, e-fatura uygulamasına dahil olabilirsiniz.
 
 

GİB Portal Mı? Özel Entegratör Mü?



Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle GİB Portal ve Özel Entegratör kavramlarını bilmemiz gerekiyor. Şu an bu satırları okuyorsanız Özel Entegratörün ne olduğunu artık biliyorsunuz demektir. Peki ya GİB Portal? Az sonra onu da öğreneceksiniz. Okumaya devam edin. GİB Portal, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan bir portal sistemidir. Bu portal sayesinde e-Fatura ve e-Arşiv Fatura gibi çeşitli dijital dönüşüm çözümlerini internet üzerinden rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. GİB portalı üzerinden; fatura oluşturma, ya da fatura kesme gibi işlemleri uzun işlemlerle yapmanıza gerek kalmaz. Portal tüm işlemleri gelişen teknoloji sistemi sayesinde internet üzerinden kısa ve hızlı bir şekilde gerçekleştirme imkanı sunar. Düzenlemek istediğiniz e-belgelerde özel entegratör kullanımı zorunlu değildir. GİB Portal kullanabilirsiniz. Ancak hangisini kullanmalıyım diye sorarsanız, cevabımız özel entegratörden yana olur. Çünkü özel entegratörün işletmenize sağlayacağı pek çok avantaj mevcut. Mesela GİB ve entegrasyon kullanımlarında mükellef, düzenlediği elektronik belgeleri kendisi saklamak zorundadır. İşte tam da bu noktada özel entegratör kullanımı, iş yükünüzü azaltacaktır. Çünkü özel entegratörler tüm bu belgeleri sizin yerinize saklar ve güvende tutar.
 

 
Nasıl Özel Entegratör Olunur?



‘Özel’ kelimesinden de anlaşılacağı üzere herkes özel entegratör olamaz. Peki, özel entegratör olmak isteyenler ne yapmalı? Özel entegratör olmak isteyen firmaların öncelikle GİB’e başvuruda bulunması gerekir. Bu başvurunun ardından GİB, başvuru yapan firmalardan BİS raporu, ISP belgesi ve çalışanlar için ITIL sertifikası olmak üzere çeşitli belgeler talep eder. Bu belgeleri sunduktan sonra süreci GİB E-Belge web sitesinden ‘’Özel Entegratörlük Başvurusu’’ sayfası üzerinden takip edebilirsiniz. 

Diğer Blog

E-Arşiv Fatura Avantajları
Turizm Sektöründe E-Dönüşüme Gönüllü Geçiş
Sağlık Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Perakende Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Yılbaşı itibarıyla E- Defter uygulamasına geçişi zorunlu mükellefler
GİB 2. nüsha aktarımı ve E-Defter Saklama Yetkisi
E-Dönüşüme Geçmenin Avantajları Nelerdir?
E-BORDRO HİZMETİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Dijital Dönüşüm Nedir?
Hızlı ve Doğru E-Fatura Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
E-İmza İle İş Hayatınızın Ne Kadar Kolaylaşağı Hayallerle Sınırlı
Oteller, e-dönüşüyor
İnteraktif Arşiv Fatura Süreci
E-Fatura Zorunluluğunda Hem Sektörel Hem Ciro Bazlı Kriterler
Ticari E-Fatura Nedir? Nasıl İptal Edilir?
Bulut Yedekleme Nedir? Şirketler İçin Önemi Nedir?
EDM Bilişim Mobil Uygulaması
Oto Galericiler İçin E-Belge Zorunluluğu ve EDM ile Geçiş Avantajları
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-İmza Nedir?
E-Adisyon Nedir?
E-Dekont Nedir?
E-Kasa Nedir?
E-Defter Nedir?
E-İrsaliye Nedir?
E-Fatura Nedir?
KEP NEDİR? (Kayıtlı Elektronik Posta)
E İmza Nedir?
FMCG (Hızlı Tüketim Malları) Sektöründe E-Dönüşüm
Doğaya Dönüşüm Bu!
E-İrsaliyeye Kimler Geçmelidir?
E-Mutabakat Nedir?
E-SMM Nedir?
E-Defter & E-Defter Saklama
E-Dönüşümün Doğaya Faydası
Fidan Dikiminin Önemi
E-İmza
E-Defter
E-Arşiv
E-Arşiv Fatura
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)
E-Defter Mimarisi
E-SMM Sistemine Geçiş
E-Ticaret Firmalarına 2023 de E-Fatura Geçiş Zorunluluğu
E-Biletler Gider Olarak Gösterilir mi?
E-Defter 2. Nüsha Aktarımları Nasıl Yapılır?
E-Faturada Temel Fatura mı Ticari Fatura mi Kesilmelidir?
E-bordro Nedir?
E-imza Nedir?
UETS Nedir?
EYP Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?
Özel Entegratör
E-Belge Nedir?
Mali Mühür Nedir?
Muhasebe (Fiş) Aktarım Nedir?
E-Müstahsil Nedir?
Ön Muhasebe
E-Dönüşümle İşimizi Etkin ve Verimli Hale Getirelim, Doğamızı Koruyalım.
Gider Pusulası
Mali Mühür Nedir?
E-Defter ve Web Servis Yöntemi Kullanım Avantajları
Eşanlı E-Defter Gönderimi
E-Arşiv Raporlarına Eklenen Yeni Alanlar
Banka Kredisinin Muhasebeleştirilmesi
Personel Özlük Dosyası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Gelir Gider Takip Programı
Ön Muhasebenin Genel Muhasebeden Farkı
EDM Mobil Uygulama Özellikleri
Ön Muhasebe Raporlama Programları
Damga Vergisi
Özel Matrah Fatura
Karbon Ayak İzi Hayatımıza Giriyor...
Tevkifatlı Fatura Nedir?
Prim Avans Ödemeleri
Stok Takip Sistemi
E-Fatura Mobil Uygulaması
Gelir Gider Tablosu Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Nace Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?
2024 Personel Özlük Dosyası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İhracaat Faturası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İnternet Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Kasa Hesabı Nedir? Adım ADım 100 Kasa Hesabı İşleyişi
Kurumsal Vergisi Nedir?
Mali Mühür ve E-İmza Nedir? Kimler Kullanır?
Tahsilat Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?
Temel ve Ticari E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?
Pazaryerleri ve KEP Adresi Zorunluluğu
Trendyol KEP
Kep Adresi Değişikliği
KEP Başvuru Formu
E-Tebligat Nedir?
Personel Özlük Dosyası Nedir, Nasıl Hazırlanır?
NACE Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?
Gelir Gider Tablosu Nedir Nasıl Hazırlanır?
Proforma Fatura ve Teklif
İhracat Faturası
Mali Mühür ve E-İmza Nedir? Kimler Kullanır?
Kurumlar Vergisi
Kasa Hesabı Nedir? Adım Adım 100 Kasa Hesabı İşleyişi
Tahsilat Mahbuzu Nedir, Nasıl Kesilir?
Temel ve Ticari Fatura Arasındaki Farklar
Ön Muhasebe Mobil Uygulama
Kredi Kartıyla Online Tahsilat
İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
E-İmza Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
E-Dönüşüm Nedir? Avantajları, Teknolojileri ve Uygulamaları
E-Bordro Nedir ve Nasıl Alınır?
E-Belge Nedir?
UETS Nedir?
E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?
Mali Mühür Nedir?
İnteraktif E-Arşiv Fatura Nedir?
2025 Yılında E-İrsaliye Zorunluluğu: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm Başlıyor
1 Milyon Mükellefe E-Defter´e Geçiş Zorunluluğu
E-Arşiv Fatura Nedir? Nasıl Başvurulur?
Elektronik İrsaliye Nedir? Avantajları Nedir?
EYP Nedir?
E-Belge Nedir?
E-Bordro Nedir?
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
Elektronik İrsaliye Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?
Özel Entegratör Nedir?
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Mali Mühür Nedir?
E-Dönüşüm Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Kullanım Alanları
E-İmza Nasıl Alınır?
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
Özel Entegratör Nedir?
E-Fatura’da Özel Entegratör Avantajları
E-Arşiv Faturaya Nasıl Başvurulur?
Elektronik İmza Nerelerde Kullanılır?
Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Almak İçin Gereken Belgeler
E-Bordro Nasıl Alınır?
E-Belge Başvuru Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Nedir?
E-İrsaliye Kullanımı ve Avantajları
Fatura İşlemlerinde Devrim Yaratın! EDM Bilişim Sistemleri İle Geleceğe Adım Atın!
E-Belge Türleri Nelerdir?
E-İmza Ve Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?
UETS Avantajları Nelerdir?
Müstahsil Makbuzunun Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
E-Bordro Kullanımının Avantajları Nelerdir?
E-Faturada GİB Portal ve Özel Entegratör Farkı
Elektronik İmza Kullanım Alanları Nelerdir?
Türkiye’nin Güvenilir İletişim Sistemi: Kayıtlı Elektronik Posta
EDM Bulut E-Defter Yönetimi
Gelen E-Arşiv Faturalarınız EDM Portal Kutusuna Düşsün
E-İmza Mı? Mali Mühür Mü? Tercih Edilmeli